10 Küsimust, Mida Võidakse Esitada Tööintervjuul

Kas poleks tore, kui sa teaksid täpselt, milliseid küsimusi ettevõtte värbamisjuht sulle järgmisel tööintervjuul esitab? Milline on su intervjuu? See küsimus ei ole lihtne. Ennustada pole võimalik, kuid toome välja kõige sagedamini esitatavad küsimused, mida tööintervjuudel küsitakse, koos nõuannetega neile kõigile vastamiseks. Kuigi me ei soovita igale intervjuu-küsimusele vormistatud vastust anda, soovitame siiski kulutada aega, et tutvuda sellega, mida võidakse küsida ja mida on vaja näitamaks, et oled selle töö jaoks õige kandidaat.

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee
Table of contents
Sisukord

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee

Mis on tüüpilised küsimused tööintervjuule ja kuidas neile vastata

Rääkige meile endast

See küsimus on üks klassikalisi intervjuu ava-küsimusi. Alusta sellest, kus sa praegu oled, ja seejärel räägi, kuidas sinna punkti jõudsid. Seo see töökohaga, millele kandideerid, ja kirjelda, miks sa enda kogemuste või huvide ning kirgede põhjal sellele suurepäraselt sobid. Ja kui oled selle kõik suutnud siduda oma huviga selle konkreetse organisatsiooni vastu, siis köidab see iga intervjueerija tähelepanu.

Intervjueerijatele meeldib kuulda lugusid kandidaatide kohta. Räägi mõnest asjakohasest juhtumist, mis pani sind oma eriala vastu huvi tundma. 

Põimi selles loos omavahel kokku, kuidas sinu akadeemiline teekond ja kirg selle valdkonna vastu, millele firma on spetsialiseerunud, koos töökogemusega näitavad, et sina oled selle töö jaoks hea kandidaat. Kui oled juba juhtinud keerulist projekti või töötanud millegi põneva ning omapärase kallal, siis proovi välja tuua ka seda.

Kuidas te sellest positsioonist kuulsite?

Tööandjad tahavad teada, kas otsisid aktiivselt tööd just nende ettevõttes, kuulsid sellest rollist värbajalt või soovitas sind sellele ametikohale praegune töötaja.

Kui keegi soovitas sind sellele ametikohale, siis maini kindlasti ära tema nimi ja see, kuidas tunned sind suunanud inimest. 

Näiteks kui sina ja Toomas (kes sind soovitas) töötasite varem koos või kui kohtusite temaga võrgustikuüritusel, siis maini seda, et muuta end veidi usaldusväärsemaks. Kui Toomas töötab ettevõttes ning soovitas sul sellele tööle kandideerida, siis selgita, miks ta arvas, et sobiksid ideaalselt.

Kui otsisid seda rolli ise, siis proovi välja tuua, mis sulle silma jäi – oluline on oma väärtused organisatsiooni väärtustega vastavusse viia. Soovid veenda värbamisjuhti, et valisid tema ettevõtte kõigi teiste ettevõtete hulgast mõnel konkreetsel põhjusel.


Mis on teie tugevused?

Parim viis enda tugevaid külgi puudutava küsimuse vastamiseks on jälgida, et see oleks vastavuses töökuulutusega.

Paljud inimesed kipuvad oma tugevaid külgi alahindama, kuid nad ei tohiks seda teha. See on hea võimalus näidata, mis on sinu tugevad küljed ja miks oled parim kandidaat.

Pead siiski olema valmis oma tugevusi ka näidetega toetama. Näiteks kui sa ütled, et su tugevus on loovus, siis võiksid rääkida ajast, kui kasutasid loovust probleemi lahendamiseks või väljakutsega tegelemiseks.

Näide: "Ma arvan, et minu tugevus on minu kohanemisvõime. Büroojuhina töötades toetasin väikest meeskonda, kus paindlikkus oli tõeline eelis. Kui meie neljaliikmelise meeskonna kaks liiget juhtusid korraga haigeks jääma, siis tegin ületunde, et meie kliente toetada, täites kolleegide ülesandeid, kui nad seda ise ei saanud.”

Siin on lühike nimekiri, millised on head tugevused, mida mainida:

  • Usaldusväärsus
  • Ausus
  • Avaliku esinemise oskus
  • Meeskonnatöö
  • Algatusvõime
  • Oskus kriitikaga toime tulla
  • Suhtlemisoskused

Mis on teie nõrkused?

See, mida intervjueerija selle küsimusega tegelikult mõõta püüab, on sinu eneseteadlikkust ja ausust. Sellele küsimusele hästi vastamise võti on näidata, et oled piisavalt eneseteadlik ja aus, et tunnistada oma puudusi, aga ka näidata oma huvi ning oskust endaga töötada.

Seega ei ole hea mõte öelda „Ma ei suuda ühestki tähtajast kinni pidada”, ega ka mitte „Mitte midagi! Ma olen täiuslik!”. Leia tasakaal, mõeldes millelegi, millega sul on probleeme, kuid mille parandamise nimel töötad. 

Selleks, et su kõige tugevamad küljed oleksid vastavuses töökuulutusega, soovitame arutada mõnda nõrkust, mis ei takista sul antud tööd tegemast.

Näiteks: „Kui ma olen väga hõivatud ja stressis, kipun vähem korda hoidma ja mu tööruum muutub segaseks. Selle vastu võitlemiseks olen õppinud, et kui hakkan tundma, et stress saabub, siis tuleb astuda sammu tagasi ning pühendama iga tööpäeva lõpus natuke aega selleks, et mõtteid koguda ja töölaud korda teha.”


Milline on teie jaoks hea töökeskkond?

Enne intervjuud tee kindlasti uurimistööd ettevõtte ja selle kultuuri kohta. Sinu eelistatud keskkond peaks olema täpselt vastavuses ettevõtte töökultuuriga. 

Näiteks võid ettevõtte kohta nende veebisaidilt leida, et neil on ühtne organisatsiooniline struktuur või et nad eelistavad koostööd ning autonoomiat. Need on võtmesõnad, mida saad oma vastuses sellele küsimusele välja tuua.

Kui intervjueerija räägib teile organisatsiooni kohta midagi, mida sa uurimistööd tehes ei avastanud, proovi välja tuua oma kogemust, mis sellega haakub. Sinu eesmärk on jagada, kuidas sinu tööeetika ühtib ettevõtte omaga.

Kuidas tulete toime pinge- või stressiolukordadega?

Tööandja tahab seda küsida, et olla kindel, et sa ei põle läbi, kui surve muutub intensiivseks ja tähtajad lähenevad. Mida ta ootab, on oskus pinge all rahulikuks jääda on kõrgelt hinnatud.

Räägi juhtumist, mil sa jäid segadustest hoolimata rahulikuks. Kui see on oskus, mida alles arendad, tunnista seda ja lisa sammud, mida plaanid võtta, et tulevikus survele paremini reageerida. Näiteks võid näidata, et oled võtnud kasutusele mõne praktika, mis aitab sul stressiga paremini toime tulla.

Kas eelistate töötada iseseisvalt või meeskonnas?

Sinu vastus selle küsimuse puhul peaks põhinema uurimistööl, mille olete ettevõtte kultuuri ja kõnealuse töö kohta teinud. Sellegipoolest peaksid eeldama, et enamikul töökeskkondadel on mõni meeskonnaaspekt.

Paljud ametikohad nõuavad igapäevast koostööd teiste inimestega, samas kui mõned rollid nõuavad iseseisvat tööd. Sellele küsimusele vastates tõsta esile oma isiksuse parimad jooned ja kuidas need vastavad töönõuetele. See võib olla sinu huvides, et sellele küsimusele vastates tuua välja mõlema olukorra eelised ja puudused.

Näide: „Mulle meeldib nende kahe segu. Mulle meeldib omada meeskonda, kellega koos strateegiat koostada, kuulda erinevaid arvamusi ja saada tagasisidet. Kuid mulle sobivad ka iseseisvat tööd nõudvate ülesanded. Leian, et teen parimat tööd, kui saan keskenduda üksi vaikses ruumis, aga hindan väga koostööd oma meeskonnakaaslastega, et leida parimaid ideid.”

Kus näete end viie aasta pärast?

Tavaliselt esitavad tööandjad selle küsimuse, et kandidaat näitaks enda kohta kolme peamist asja:

  1. Kas jääd tõenäoliselt ettevõttesse pikaks ajaks tööle?
  2. Kas sinu karjäärialased ambitsioonid on kooskõlas töökoha ja ettevõttega, kuhu kandideerid?
  3. Kas sul on visioon, miks ja kuidas soovid areneda?

Iga kandidaat nõuab märkimisväärseid rahalisi ja ajalisi investeeringuid ning nad tahavad tagada, et sinu palkamine oleks õige otsus. Palgates kellegi, kes ei ole ambitsioonikas ja ei jää tõenäoliselt ettevõttesse vähemalt mõneks aastaks, tähendab ettevõtte jaoks seda, et need investeeringuid ei tasu end ära.

Sellele küsimusele vastates on oluline olla üldine ja kaaluda, kuidas on sinu huvid ja eesmärgid kooskõlas organisatsiooni omadega.

Näiteks võib arutada oma huvi vastu võtta juhtrolli või miks võiksid saada nooremate rollide mentoriks. Võib-olla soovid viia ellu projekti, mille vastu oled kirglik valdkonnas, milles sul on vähe kogemusi, kuid mida oled varem nautinud.


Millised on sinu palgaootused?

Sellele küsimusele vastamisel on oluline võib-olla, et mõtleksid läbi, millised on sinu palganõuded. Uuri sarnaste rollide palgamäärasid ja mõtle, kui palju palka sooviksid saada. Kindlasti võta arvesse ka oma kogemusi, haridust, oskusi ja isiklikke vajadusi!

  • Pööra see küsimus ümber ja proovi küsida midagi sellist: „See on suurepärane küsimus – oleks kasulik, kui jagaksite selle rolli palgavahemikku.”.
  • Hiline vastus: ütle intervjueerijale, et soovid enne töötasu arutamist rolli või ülejäänud hüvitiste kohta rohkem teada saada.

Tuleb pidada meeles, et sageli on intervjuu ajal parem arutada palgavahemikku, mitte konkreetset numbrit, ja jätta ruumi läbirääkimisteks. Samuti võib jääda ettevaatlikuks ja öelda veidi suurem summa, kuna allapoole on lihtsam läbi rääkida kui ülespoole. 

Üldiselt pole hea mõte tõstata palgaga seotud küsimusi enne intervjueerijat, või oota selleks intervjuu lõpuni.

Kokkuvõtteks


Hea mulje jätmiseks peaks su vastus igale küsimusele olema antud tasakaalukuse ja kirega. Kuid kõige tähtsam on küsimusi läbi harjutada. Põhjalik ettevalmistus võimaldab sul näida enesekindel ja kontrolli all ning karmi konkurentsi korral ole kandidaat, kes on kõige pädevam.

Looge oma CV parimate mallide abil

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee

Kirjade näidised alla laadimiseks

Taotluskirja mall
kaaskirja kujundus
Motivatsioonikirja mall üliõpilastele – ülikool
Töölevõtmise kaaskirja mall