Motivatsioonikirja kirjutamine - mis on oluline?

Kui esitatakse küsimus "Miks soovite selle organisatsiooni osaks saada?" avastate end jõllitamas tühja lehte ja mõeldes, kuidas õigesti öelda: "Ma olen kirglik ülikooli õppima, et ma ei sureks nälga."

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee
Table of contents
Sisukord

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee

Pärast kahe tunni ja kolme kohvi joomist olete kerinud oma sotsiaaalmeedia uudistevoogu (kaks korda), vaadanud ühte osa "Troonide mängu" eelmisest hooajast, saatnud selle loojatele vihaseid säutse ja annetanud kahe koera põlveoperatsiooniks. Lähete tagasi avatud Wordi dokumendi juurde ja olete jõudnud kirjutada ainult: "See organisatsioon tundub lõbus" või "Ma sobin suurepäraselt".

Teate, et te pole nii üldine ega põhiline aga kuidas siis kirjutada motivatsioonikirja? Olete võimekas mees või tüdruk, kellel on palju pakkuda ja teie kandideerimisotsuse taga on tõelised põhjused.

Mis on motivatsioonikiri ja miks see on oluline?


Motivatsioonikiri on üheleheküljeline kiri, mida kasutatakse selleks, et kirjeldada, miks olete teatud ametikohale ideaalne kandidaat. Tavaliselt lisatakse see CV-le kui ka kandideerimisavaldusele.

Nende nelja konkreetse stsenaariumi korral peate kirjutama motivatsioonikirja.

motivatsioonikirja vormistamine

motivatsioonikirja läheb vaja konkreetsele ametikohale või kui taotlete kolledži või ülikooli haridusprogrammi (bakalaureuse-, magistri- või magistriõpe) vastuvõtmist.

  • Kandideerite tööle mittetulundusühingusse.
  • Kandideerid organisatsiooni vabatahtlikuna.
  • Kandideerite praktikale ettevõttes.

Motivatsioonikirja tööle kandideerimisel ei tohiks segi ajada kaaskirjaga, mille eesmärk on rõhutada, et sinu konkreetne teave täiendab CV d ja CV-s esitatud info vastab tööpakkumisele. Mõelge kaaskirjale kui sissejuhatuseks oma CV-le värbamisjuhi jaoks ja motivatsioonikirjale kui võimsale lõpetavale müügipakkumisele ülikooli või mittetulundusühingu jaoks.

Miks siis motivatsioonikiri täpselt oluline on? Olete rohkem tegija kui rääkija: on hea kui olete oma CV-s kirja pannud kõik, mida teie kohta teada saada. Sellest peaks piisama, eks? Vale!

Kõik organisatsioonid otsivad inimesi, kes tõesti tahavad seal olla ja on oma tegemistest põnevil. Eesmärk mis speaks olema teie sõidumotivatsioon!

Hea motivatsioonikirja kirjutamine võib olla absoluutne muudatus. See võib anda tõuke teie CV-le, kuid ka korvata vajalike oskuste puudumise.

Kuidas struktureerida motivatsioonikirja


Hea motivatsioonikiri on üheleheküljeline leht, kus tutvustad ennast, oma lugu ja näitad üles huvi ametikoha või organisatsiooni vastu, kuhu kandideerid.

motivatsioonikirja vormistamine

Motivatsioonikirja struktureerimiseks on kaks peamist viisi:

Kasutades klassikalist 3 peamise lõigu struktuuri, kus teie motivatsioonikirjas on sissejuhatus, sisu ja järeldus.

Kasutades 5–7 lõigu struktuuri, kus jagate põhiosa lõigud väiksemateks 1–3 lauselisteks lõikudeks vastavalt põhipunktidele.

Kumba sa nüüd valid? Rusikareegel on see, et kui soovite olla faktipõhisem ja asjatundlik, valige 7-lõikeline struktuur. Nii saate kasutada iga põhilõike konkreetsete saavutuste või punktide arutamiseks.

Teisest küljest, kui eelistate lugu jutustavamat lähenemist, eelistaksite kolme lõigu valikut, et mitte katkestada loo kulgu.

Ükskõik, millist struktuuri valite, peaks see koosnema kolmest põhiosast: sissejuhatus, põhiosa ja kokkuvõte. Siin on, mida igasse lisada:

Sissejuhatus: lühike, kaasahaarav esitlus iseendast ja põhjustest, miks kandideerite. Siin saate lisada:

Isiklik informatsioon. Kes sa oled ja millega tegeled?

Mida te taotlete, miks just sina oled sobiv kandidaat? Kuhu?

Suurema osa teie essee sissejuhatus. Mainige kandideerimise üldine põhjus ja sukelduge seejärel suuremasse osasse oma motivatsioonikirjast.

Ja muidugi ärge unustage mainida ülaosas kontaktteavet.

motivatsioonikirja vormistamine

Näide:
Adressaat: Kooli/organisatsiooni nimi
Eesnimi Perekonnaniminäide@gmail.com
Telefoninumber
Asjakohane sotsiaalmeedia (LinkedIn, Quora, GitHub jne)

Motivatsioonikirja põhiosa: see on teie motivatsioonikirja põhiosa. Siin müüte end tõeliselt, mainides lugusid oma saavutuste, oskuste ja kire taga, mida iganes taotlete.

Proovige olla võimalikult faktiline – igaüks, kes loeb sageli motivatsioonikirju, võib rääkida väljamõeldud lugusid tegelikest. Võimaluse korral saate oma kvalifikatsiooni varundamiseks kasutada ka mõõdikuid.

Kuidas kirjutada motivatsioonikirja


Kuidas siis kirjutada motivatsioonikirja, mis kandideerijate hulgast eristub?

Võimalus vältida üldistusi ja lisada motivatsioonikirjale sügavust, on kohandada see konkreetsele organisatsioonile ja programmile/positsioonile, kuhu kandideerite:

  • Motivatsioonikirja kirjutades tahad olla kindel, et tead, kuhu ja kuhu kandideerid. Uurige välja, kes teie saatuse üle otsustab, ja pöörduge nende poole otse oma avasõnas kui lugupeetud proua Smith.
  • Vaadake programmi nõudeid ja asutuse veebisaiti. Tutvuge ametikoha kolme peamise nõudega ja selgitage, kuidas olete parim kandidaat.
  • Näidake lühijutu või isiklike näidete abil, et jagate organisatsiooni väärtusi või olete erakordselt kvalifitseeritud. Ole täpne.
  • Teie motivatsioonikiri peaks näitama, et soovite tõesti seal olla! Palumise ja intelligentse huvi ülesnäitamise vahel, samal ajal ka ennast müües, on väike piir. Esitage konkreetsed põhjused, näidake üles teadmisi ja väljendage kirge asutusse või organisatsiooni kandideerimiseks ilma eputamise või kerjamiseta.
  • ÄRA VALETA! Kui kirjutate midagi, mis ei vasta tõele, tajub teie lugeja, et motivatsioonikiri pole aus. Alateadlikult paisutame valetades tundeid ja ideid. Kui räägite võltslugu või paisutate oma põnevust või saavutusi, paigutatakse teid "mitte usaldusväärsete" hulka. Arvestage, et teie juhtum on lõpetatud ja vastus, et sul on taotlus lükati tagasi.

Kirjutage ülevaade


Kirjutage sissejuhatus, mis tutvustab end ettevõtte saajale. Võimaluse korral pöörduge oma adressaadi poole nimepidi, et muuta oma motivatsioonikiri isikupäraseks. Teie tutvustus peaks köitma adressaadi tähelepanu ja julgustama teda edasi lugema, seega lisage sellesse jaotisesse üksikasjad oma saavutuste kohta.

Kirjutage punktivormi ülevaade, märkides ära oma motivatsioonikirja sisu ja selle järjekorra. Kirjutage punktid järgmiste teemade kohta:

  • Miks soovite kursusel õppida või programmis vabatahtlikuna osaleda
  • Teie oskused või omadused, millest on kasu koolile või mittetulundusühingule
  • Miks olete huvitatud koolist või mittetulundusühingust?

Mõelge kriitiliselt, kas lisate kõik asjakohased üksikasjad. Motivatsioonikiri doktorikraadi saamiseks. Programm vajab rohkem üksikasju teie kogemuste ja konkreetsete tulevikuplaanide kohta kui näiteks bakalaureuseõppe motivatsioonikirja. Võrrelge oma ülevaadet kooli või mittetulundusühingu teabega, et näidata, et teil on need omadused ja kvalifikatsioon, mida nad otsivad. Hinnake oma vormingut ja struktuuri ning tehke kindlaks, kas punktide liigutamine loob loogilisema voo.

Vaadake oma ülevaadet seni, kuni olete sellega rahul. Saate viidata lõpetatud konspektile, kui kirjutate oma lihvitud motivatsioonikirja, et kursil püsida.

Suurepärase motivatsioonikirja põhiosad


Näitame allpool, kuidas kirjutada vinge ja inspireeriv motivatsioonikiri Tartu Ülikooli sisseastumiseks õppekohale riigiteaduste osakonnas.

Üldnõuded on: kalduvus uurimistööle, demonstreeritud kirg poliitika vastu ja keskmisest kõrgem tulemus bakalaureuseõppes.

motivatsioonikirja vormistamine

Ülikooli väärtusteks on ausus, haridus, austus ja vastutus.

Ta kasutab times new roman fonti ja kolme lõigu struktureerimismeetodit pikkusega üks lehekülg.

Näete, kuidas motivatsioonikirja eesmärk on isiklike lugude kaudu tõsta esile eesmärke:

  • Et ta tunneb ülikooli ajalugu ja jagab samu väärtusi
  • Et ta on programmi ja kooli suhtes tõeliselt põnevil ja kirglik
  • Mis on tema kvalifikatsioon ja kuidas need programmi jaoks suurepäraselt sobivad
  • Mida ta loodab saavutada, kui talle antakse võimalus õppida Tartu Ülikoolis

Samad reeglid ja vaim kehtivad ka ülikooliga mitteseotud motivatsioonikirjade kohta.

Saate hõlpsasti märgata, ja mida on sisuliselt andnud isikliku loo kõigist oma kvalifikatsioonidest. Pärast selle kirja lugemist tunneb vastuvõtumeeskond, et nad tunnevad esimeses lõigus sidet ja see on see, mille poole peaksite ka püüdma: andke teada, kes te olete, tõstes esile oma loo, mis on kohandatud asutusele ja programmile, kuhu kandideerite.

Prakliline motivatsioonikirja näidis


Lugupeetud õppetooli juht!

Kirjutan, et väljendada oma huvi Tartu Ülikooli politoloogia osakonna doktoriõppe programmi vastu, kuna minu igikestev ambitsioon on alati olnud saada Eesti Vabariigi presidendi poliitiliseks nõunikuks.

Tänu bakalaureuse- ja magistrikraadi kiirele edenemisele on silmatorkav, et õppimine ja teadustöö on ettevõtmine, millega tahaksin veelgi rohkem tegeleda. Õppides Miina Härma Gümnaasiumis käitumispsühholoogia erialal, tekkis mul suur huvi inimeste ja nende keskkonna vahelise suhtluse vastu ning see oli minu arvates väga intrigeeriv ja huvitav, eriti selle mõju tänapäeva maailmapoliitikale. Pärast bakalaureusekraadi omandasin poliitilise kommunikatsiooni magistrikraadi ka Tallinna Ülikoolis, mille lõpetasin 2021. aasta jaanuaris

Usun, et pole paremat kohta oma akadeemilise karjääri jätkamiseks poliitikas, kuna see on seotud Tartu Ülikooli politoloogia osakonna käitumispsühholoogiaga. Pean väga rikkalikuks kogemuseks saada võimalust kohtuda õpilastega üle kogu maailma ning õppida tundma nende kultuuri ja väärtusi. Seetõttu annaksid sellised kursused nagu demokraatia ja kodakondsus, avaliku poliitika analüüs ja usulise mitmekesisuse juhtimine mulle rohkem teavet selle kohta, kuidas poliitikat mõjutavad tänapäeval maailmas paljud muud tegurid peale käitumispsühholoogia. Arvestades Tallinna Ülikooli politoloogia magistrikraadi põlvnemist ja sisu ning varasematest õpingutest kogutud teadmisi, olen kindel, et see eriala toob mind sammukese lähemale minu eesmärgile saada eesti Vabariigi presidendi poliitiliseks nõunikuks.

motivatsioonikirja vormistamine

Oma tugeva hoolsusega ja kõrgelt motiveeritud üliõpilasena bakalaureuse- ja magistriõppes õppides ei kukkunud ma läbi ühelgi eksamil ega esitamata ühtki õiget ülesannet. Olen kindel, et saavutan selle pühendumusega, millega olen alati töötanud, et saavutada oma eesmärke ning saada rohkem teadmisi ja teadmisi politoloogiast.

Riigiteaduste õppimine Tartu Ülikoolis on võimalus, millele tahaksin end kogu südamest pühendada ja ma loodan, et saan Tartus õpingute viibimise ajal kogukonda parimal viisil toetada. Arvestades minu senist akadeemilist tulemust ja soovi rikastada enda ja teiste teadmisi politoloogias, olen ma veendunud, et olen programmiliselt väärtuslik täiendus. Loodan, et mulle antakse see võimalus, sest olen kindel, et suudan teie ootusi täita ja isegi ületada.

Tänan teid tähelepanu eest.

Looge oma CV parimate mallide abil

Morivatsioonikirja kirjutamise KKK

Millega arvestada motivatsioonikirja kirjutades?

Mõelge põhipunktidele, nagu akadeemilised saavutused, ambitsioonid, eesmärgid ja ennekõike põhjused, miks soovite konkreetsele kursusele või tööle kandideerida. Kui olete selle selgeks teinud, on aeg alustada.

Milliste lausetega motivatsioonikirja lõpetada?

Täname teie aja ja tähelepanu eest. Mulle meeldiks võimalus selle ametikoha kohta rohkem teada saada ja näidata, kuidas saan aidata (ettevõttel või meeskonnal) saavutada organisatsiooni eesmärke. Usun, et minu oskused ja motivatsioon teevad minust suure potentsiaalse vara. Kui vajate muud teavet, võite minuga ühendust võtta (telefon või e-kiri).

Kui pikk peaks olema motivatsioonikiri?

Kui olete selle valmis, võite alustada oma motivatsioonikirja koostamist. Lihtsalt kirjutage kõik üles (ja kirjutage nii palju kui võimalik) ja jätke sõnade arv praegu tähelepanuta. Ideaalne motivatsioonikirja pikkus on umbes 500–700 sõna (või mis tahes pikkust, mida teie unistuste asutus soovitab).

Mis on motivatsioonikirja sisu?

Motivatsioonikiri on isiklik dokument, milles on kirjas teie kutseoskused ja põhjused, miks kandideerite mõnele õppeainele, stipendiumile või vabatahtlikule tööle. See kiri on lisatud teie avaldusele ja täiendavatele dokumentidele, nagu teie hinnete ärakiri või CV. Motivatsioonikirja nimetatakse mõnikord "eesmärgiavalduseks" või "motivatsioonikirjaks".

Motivatsioonikirju ei kasutata tavaliselt tasustatud töötaotluste puhul, millele tavaliselt lisatakse kaaskirjad. Kaaskiri on sissejuhatus teie CV-sse ja annab näiteid selle kohta, kuidas teie töökogemus vastab kandideeritavale ametikohale, samas kui motivatsioonikiri keskendub rohkem teie isiklikule loole ja kirjeldab üksikasjalikult teie huvisid, isiksust ja programmi kandideerimise motiive.

Koosta oma resümee 15 minutiga

Meie osavalt disainitud kaaskirja mallide tasuta kollektsioon aitab sul massist välja paista ja olla oma unistuste töökohale sammukese lähemal.

Koosta oma resümee